maandag 16 november 2009

Johnny Camionny

Vandaag logeren we tussen de truckers - met een gezamenlijk arbeidsverleden bij Moeder Volvo vinden we wel dat dat dat een keer mocht ... Op 30 oktober, de heuglijke dag dat we met ons busje zijn beginnen rijden, hebben we ons meteen "Camps" gekocht, een ware bijbel voor reizigers zoals ons, want een combinatie van een wegenatlas en een overzicht van een meer dan 3000 goedkope of alternatieve parkeer- en kampeergelegenheden over heel Australië. En de BP Truckstop in Townsville is daar dus één van. De roadtrains en vrachtwagens (sommigen met uitgebreide kerstverlichting) staan hier 50 meter verderop, aan de andere kant van onze parking dendert af en toe een goederentrein voorbij - waarschijnlijk suikerriet of bananen, want dat zijn de producten hier uit de streek. Wij staan hier samen met een paar andere alternatieve reizigers bij elkaar, en het is al bij al nog best gezellig. En morgen mogen we voor 2 dollar (ongeveer 1,5 euro) de truckersdouches proberen - joepie!


Geleidelijk aan geraken we ook beter en beter geïnstalleerd in ons busje, tegelijker tijd beginnen we ook goed te weten in welke winkel we voor welk product moeten zijn. Bunnings is de lokale Hubo en dus ideaal voor de aankoop van, bij voorbeeld, een emmer, muggenkaarsen, een TL-lamp die we via een kabel op de sigarettenaansteker kunnen aansluiten, en toch wel onze belangrijkste aankoop: twee opvouwbare kampeerstoelen, mét een opening om een frisse pint in te laten rusten - bij voorkeur een XXXX (lees: Four Ex) Gold. Een andere winkel die we de laatste weken al plat gelopen hebben is Target: goed voor keukenhanddoeken, lakens, een extra donsdeken (het is hier 's nachts toch al een paar keer serieus fris geweest) en -na vijftien jaar had mijn oud exemplaar zijn beste tijd wel gehad- een toiletzak die je aan een haak kan ophangen. Naar de Liquorstore gaan we voor wijn en bier, tot onze grote verwondering niet te verkrijgen in een gewone supermarkt - het lijken hier wel Scandinavische toestanden. En voor andere boodschappen gaan we naar Coles, Woolworths, IGA - of stoppen we langs groenten- en fruitstalletjes langs de weg zoals hier bij een bananenboer in Mission Beach.


Ook de buitenkant van de bus ziet er ondertussen al wat frisser uit dan twee weken geleden. Onze achterkant is niet alleen gesierd met een sticker van een vleermuis (dat waren we aan onszelf wel verplicht) maar ook met eentje van de mysterieuze cassowary, een tropische struisvogel mét hanekam waar iedere toeristische folder in North Queensland mee uitpakt en waar je op sommige stukken weg werkelijk aan élke bocht voor wordt gewaarschuwd. Een medewerkster van de toeristische dienst in Ingham was iets eerlijker dan de uitgevers van die folders: ze zei dat het bij haar toch wel al 40 jaar geleden was dat ze nog eens een cassowary had gezien... Wij hebben in ieder geval op dat moment de zoektocht opgegeven. Gelukkig was er op dezelfde plaats van deze hopeloze graffiti ook een prachtig uitzicht op het groene en wilde Hinchinbrook Island.


Misschien moeten onze zoektocht dus ook maar weer richten op koralen, vissen en schildpadden. Sinds zaterdagnamiddag hangen we rond in Townsville en straks -dinsdagavond- begint eindelijk ons eerste groot duikavontuur. Drie nachten blijven we op het zelfde schip, voor een totaal van tien duiken: acht op het Great Barrier Reef, en twee op het scheepswrak van de Yongala. We kijken er enorm naar uit - het zal ook de eerste keer zijn dat we sámen duiken. Hieronder eerst nog wat foto's uit de Granite Gorge, het Daintree National Park en Port Douglas.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten