zondag 6 december 2009

Hunting Crocs

Vooraf: een dankwoord naar Peter Suy - hij heeft me een paar jaar geleden een paar crocs gegeven, om te bewijzen dat mijn minachting voor die plastic lelijkaards onterecht was... En inderdaad, we hebben er hier al heel veel plezier aan gehad, als handige footwear maar ook als drijvende speeltjes in de krokodilvrije wateren van de Big Crystal Creek bij Ingham, Eli Creek op Fraser Island en Hill Inlet op de Whitsunday Islands.



Even terug naar Singapore, onze spoedcursus shopping van anderhalve maand geleden. Dit vonden we toen een wijze slogan voor fashion victims.

Maar terug naar de echte krokodillen... Zegt de naam Steve Irwin je iets? Hij was The Crocodile Hunter, de man die overal ging tonen hoe hij met zijn blote handen slangen en krokodillen onder controle kon houden... en die uiteindelijk zelf door een stinger ray (een soort rog) om het leven kwam. Een uur ten noorden van Brisbane heeft Irwin in de loop der jaren samen met zijn ouders en zijn vrouw een grote dierentuin uit te grond gestampt. Donderdag zijn we er een kijkje gaan nemen, omdat onze Lonely Planet-gids er laaiend enthousiast over was en omdat we wel eens wilden zien wat ze daar nu allemaal met krokodillen doen. Okee, we gingen ook een beetje omdat we er dankzij een bon op onze doos Choco Pops aan 2-voor-de-prijs-van-1 naar binnen mochten; geen onaangenaam geschenk als je weet dat een toegangskaartje zo maar even 55 AU dollar (38 euro) kost!

Mmm, er zijn inderdaad een aantal mooie gedeeltes in de zoo, met (eindelijk) cassowaries en koala's, (weeral) reuzeschildpadden, kangooroo's en wallabies, en (natuurlijk) een aantal vervaarlijke krokodillen. Maar wij zijn uiteindelijk heel wat minder enthousiast dan de Lonely Planet naar buiten gekomen... Wat een schandalig commercieel gedoe! En wat een overdreven devotie voor de overleden Steve Irwin - het lijkt wel alsof hij op het punt staat om heilig verklaard te worden. Zijn vrouw Terri staat geregeld in de boekskes, maar ook zijn kinderen delen nu mee in de status van heiligheid: dochtertje Bindi heeft haar eigen kledingslijn, in het restaurant kan je Bindi's Burgers eten, het meisje van 9 staat in heel de zoo op foto's met alle mogelijke dieren -waar bezoekers 20 euro moeten betalen om op de foto te mogen met een koala- en ze heeft volgens Andrew en Louise ook haar eigen tv-programma gekregen... Een nieuwe Silvy Melody is in de maak! We zullen die foto's met koala's wel een andere keer nemen, zoals hier in Brisbane in het Lone Pine Koala Sanctuary, waar we morgen hopen naartoe te gaan.

1 opmerking: